top of page

OFF-GAME

Säännöt

Suomen laki & KPJ
Liveroolipelissä noudatetaan Suomen lakia ja säännöksiä. Niiden lisäksi pelinjohto korostaa larppien tärkeintä sääntöä koko tapahtuman ajan eli
KPJ= "Käytä Pentele Järkeäsi".  Mieti aina järjelläsi ennen kuin teet, niin pelissä kuin sen ulkopuolella.
Alaikäinen pelaaja
Mikäli olet alaikäinen (alle 18v.) pelin ajankohtana, tarvitsemme vanhemmaltasi/huoltajaltasi luvan osallistua peliimme. Jos siis pääset peliin, lähetämme heille sähköpostilla lupalapun, joka tulee toimittaa pelijohdolle viimeistään pelipäivänä.
Toisten huomioiminen
Pelimme on täysin kiusaamis-ja syrjimisvapaata aluetta. Puutumme herkillä aisteilla kaikkeen häirintään, ja pelinjohdosta on yksi henkilö nimitetty Turvahenkilöksi, kenelle voi vaikka kesken pelin mennä juttelemaan, mikäli siltä tuntuu. 
Pyydämme myös jokaisen huomioimaan toiset pelaajat hyvien käytöstapojen mukaisesti. Jokainen voi vaikuttaa siihen, kuinka mahtavan tapahtuman ja elämyksen teemme itsellemme ja muille.
Päihteettömyys
Koko pelimme on päihteetön, mikä koskee myös workshop-päivää, peliä edeltävää aikaa sekä pelin loppumeininkejä.
Täysi-ikäisten tupakointi on luvallista vain tupakointipaikoissa, jotka osoitetaan heille pelipaikalle saapuessaan. Pelin aikana tupakointi on kielletty.
Peli alkaa & peli päättyy
Ennen peliä tarjoillaan kaikille lounas. Sen aikana pidetään alkubrief, jossa käydään läpi pelin säännöt ja käytännöt. Peli alkaa pelinjohdon ohjeiden mukaan.
Peli loppuu, kun pelinjohtaja näin päättää (melkein kaikki juonet on pelattu tms.) Lopetuksesta tulee erikseen ohjeet.
In-game, Off-game, If-game
Pelin aikana kaikkien pelaajien oletetaan olevan In-game eli hahmossaan. Kaikki in-game sanottu on tarkoitettu hahmolta hahmolle, eikä pelaajalta pelaajalle. Ota tämä huomioon. Toisen hahmo saattaa vihata sinun hahmoasi, mutta se ei tarkoita, että pelaaja hahmon takana vihaisi sinua. Mikäli kuitenkin tällaisesta jää jotain hampaankoloon, se selvitetään pelin jälkeen Debriefissä.
​
Pelissä pyritään siihen, että olet In-game eli hahmossasi koko ajan. Mikäli sinun pitää kysyä, sanoa tai varmistaa jotain toiselta pelaajalta omana itsenäsi, käytä  Off-gamea (toinen käsi nyrkkiin ja otsalle) Yritä kuitenkin välttää tätä "offaamista", sillä voit hahmossasi kysyä lupaa käydä vessassa tai kysyä toisen hahmon nimeä. Pelissä on pelinjohdolla oma off-gamealue, jonne voi halutessaan tulla rauhoittumaan.
​
If-game on kahden ylläolevan välimaasto. Pelissämme vessat on if-game aluetta, jossa voi halutessaan käydä hahmossaan, mutta vuorovaikutus muiden kanssa tapahtuu muualla.
Peliohje
Joissain esineissä/asioissa saattaa olla peliohje-lappu. Lue se ja reagoi siihen sen sanomalla tavalla. Peliohjetta voi myös käyttää konfliktimallinuksessa: esim. joku taikoo sinuun päin loitsun ja sanoo "peliohje: lennät voimakkaasti taaksepäin". 
Turvasana
Hahmo voi käydä pelin aikana montakin tunnetilaa, mutta pelaajaa ei saa ahdistaa missään vaiheessa. Mikäli toinen pelaaja tulee liian lähelle sinua tai muuten tilanne ahdistaa sinua, sano selkeästi turvasana, joka on TURVASANA. Toisen pelaajan tulee lopettaa tekemänsä asia, ja voitte off-game sopia mitä kohtauksessa tapahtui.
HOLD/Peli seis
Mikäli pelissä tapahtuu jotakin oikeasti vakavaa (tarvitaan ensiapua tmv.) peli tulee keskeyttää huutamalla selkeästi "Hold" tai "Peli seis". Jos kuulet jonkun muun huutavan, lopeta oma pelisi ja huuda myös itse samaa. Peli on "pausella", kunnes pelinjohto on paikalla ja antaa luvan jatkaa.
Mallinnus
Pelissä ei oikeasti saa satuttaa ketään ja siksi kaikki väkivaltatilanteet mallinnetaan muutoin. Tappelussa/painissa siis oikeasti vain näytellään toisten lyömistä ja siihen reagoimista. Muista tappelun jälkeen, että hahmollasi on todennäköisesti haavoja/ruhjeita. Joskus pelaajat voivat myös sopia ennalta tappelun loppuratkaisusta ja vain näytellä sen muille suuren draaman keinoin (mahdollisimman moni näkee). Pelissämme käytämme useimmiten tappeluun taikoja, joiden mallinnuksesta lisää Loitsut-osiossa.
​
Pelissämme saattaa olla esineitä/asioita/taikajuomia/muita syötäviä juttuja, joihin on kiinnitetty Peliohje-lappu. Ennen kuin otat esineen käteen/juot taikajuoman, lue peliohje niin tiedät kuinka reagoidaan. Joskus peliohjeessa saattaa lukea pystytkö tunnistamaan kyseisen juoman. Kun olet koskenut esineeseen/juonut taikajuoman, reagoi niinkuin peliohjeessa sanotaan. Esimerkiksi löydät metsästä pullon jossa on lappu: kun tätä juo, nukahtaa. Sinä pelaajana tiedät mitä juoman juotuasi käy, mutta hahmosi ei tiedä! Joten otat huikan, mikäli luulet että hahmosi ottaisi huikan, ja reagoit lapun mukaan.
​
Pyrimme pelissämme siihen, ettei mikään hahmoista kuole, ellei pelaaja sitä itse toivo. Pelin alkupuolella tappoloitsuja pyritään välttämään (Taikakoulun oppilaat eivät sitä edes hallitse tappavasti). Hahmo saattaa kyllä tulla myrkytetyksi ja sairaaksi tai jopa kidutetuksi). Mikäli välttämättä haluat hahmosi kuolevan, sovi erikseen toisen pelaajan kanssa  (ja informoikaa siitä mahdollisesti pelinjohtoa) ja pyrkikää tekemään siitä mahdollisen näyttävä ja peliä luova kohtaus suuremman draaman mukaan.
Hahmo tietää vs Pelaaja tietää
Pelissä tulee muistaa se, että pelaaja saattaa tietää asioita, mitä hahmo ei välttämättä tiedä. Esim. Pelaaja saattaa tietää, että huppupäiset hahmot ovat ankeuttajia, mutta jos hahmo ei ole eläissään nähnyt ankeuttajaa, hän ei niitä myöskään tunnista. Tällöin pelaajan on reagoitava kuin hahmonsa.
Sama pätee aiemmin mainittuihin peliohje-lappuihin.
​
Pelissä jokaiselle hahmolle on kirjoitettu juonia, salaisuuksia ja kontakteja, joista ei mielellään saa puhua toisille pelaajille, jotta jännitys ja yllätykset jäävät peliin. Pelissä juonia saa paljastaa, ottaa selville ja pelata itselleen ja muille mahdollisimman tapahtumarikasta peliä.
Debrief ja tilanteiden purku
Pelin jälkeen järjestetään loppubriiffi, jossa käydään pienissä ryhmissä pelin tapahtumia läpi ja fiilistellään yhdessä peliä. Loppubriiffissä aloitetaan myös debrief, jonka tarkoituksena on päästä irti omasta hahmostaan ja palata takaisin omaksi itsekseen. Debrief yleensä jatkuu kotiin palattua, sillä hyvän pelin jälkeen palautuminen kestää hetken. Pelinjohto antaa ohjeet debriefin tekoon.
​
Loppubriiffin aikana on myös mahdollista purkaa tiettyjä pelissä tapahtuneita tilanteita. Voi kysellä jonkun hahmon motiivia tekoonsa, kiittää hyvästä tappelukohtauksesta tai pyytää anteeksi hahmonsa töykeää käytöstä.
bottom of page