UKK - Usein Kysytyt Kysymykset
Peliin liittyvät eli OFFGAME
Pitkä kuvaus hahmosta ja sen saaminen?
Pitkän kuvauksen hahmostaan saa viikolla 31, mikäli on maksanut pelimaksunsa eräpäivään mennessä. Alamme lähettää kuvauksia jo maksaneille eräpäivänä.
​Mikä olikaan pelimaksun eräpäivä?
Eräpäivä on 31.7.2018.
​Mitä jos en pysty sitä maksamaan siihen mennessä?
Olemme hyvin joustavia tämän suhteen, mikäli vaan ilmoitatte ajoissa maksujen myöhästymisestä. Jos et maksa ajoissa pelimaksua ilman ilmoitusta, joudumme siirtämään hahmosi seuraavalle varapelaajalistalla olevalle. (Pankkien väliset siirtoajat otetaan huomioon.) Eli kerrothan, jos maksamisessa on ongelmia, sovitaan yhdessä kummallekin sopiva menettely.
​
Mikä on Workshop-päivä?
Workshop-päivä on ainutlaatuinen tilaisuus tulla tutustumaan toisiin pelaajiin sekä juttelemaan kontaktien kanssa. Pääset oppimaan pelimme säännöistä, taikuuden käytöstä sekä saamaan hyviä vinkkejä hahmoon syventymisestä ja proppaamisesta.
​Missä ja milloin Workshop-päivä on ja kauanko se kestää?
Workshop-päivä pidetään lauantaina 4.8.2018 klo 12-18 Hämeenlinnan kumppanuustalolla.
​Mitä minun pitää ottaa sinne mukaan?
Mukaan kannattaa ottaa muistiinpanovälineet, sillä haluat varmasti kirjoittaa asioita ylös. Voit ottaa taikomista varten myös taikasauvasi, mikäli olet sellaisen jo hahmollesi tehnyt. Meillä on kyllä varasauvoja sauvattomille. Ota mukaasi rennot vaatteet, jossa voit sekä liikkua että taiteilla. Tarjoamme päivän aikana pientä evästä, mutta saat ottaa myös omia eväitä mukaan halutessasi.
​Onko Workshop-päivään pakko osallistua?
Ei ole. Mutta sitä suositellaan ehdottomasti, sillä sieltä saa paljon tietoa pelistä ja pääsee tutustumaan muihin pelaajiin ennakkoon. Se auttaa pelipäivänä, kun hahmonsa kontakteja jo tuntee hieman. Siellä on myös suurin osa pelinjohdosta paikalla, joten mihin tahansa kysymyksiin saa vastauksen. Erityisesti suosittelemme osallistumista, mikäli tämä on ensimmäinen kerta, kun osallistut liveroolipeliin.
​
​
Miksi pelissä on kotitehtäviä?
Kotitehtävät ovat sinua itseäsi varten. Emme rankaise sinua niiden tekemättömyydestä, mutta ne helpottavat hahmoon syventymistä.
​1. Tehtävä: Pitääkö minun piirtää itsestäni vai hahmostani kuva?
Tee itsestäsi. Workshop-päivässä yhtenä tehtävänä on tehdä samanlainen kuva, mutta sillä kerralla hahmostasi. Näin pystyt näkemään mitä samanlaisuuksia sinulla ja hahmollasi on, kun vertaat kotitehtävää ja workshop-päivässä tekemääsi teosta. Ja samalla pystyt erottamaan hahmosi itsestäsi. Vaikka pelaat hahmoasi, et ole kuitenkaan hän itse. (Esim. jos pelaat ilkeää hahmoa, muista kuitenkin, että vain hahmosi on ilkeä toisille. Et sinä itse.) Tämä tehtävä voi auttaa sinua myös huomaamaan asioita itsestäsi, joita voit hyödyntää/välttää pelatessasi hahmoasi.
→ Tarvitsemme Kaupungin avustusraporttiin näiden kahden (kotiläksyn ja workshop-päivän) tuotoksen (tai kuvan niistä). Sen saa viimeistään pelipäivänä takaisin halutessaan.
​Jos en tule Workshop-päivään, tuleeko minun silti tehdä tehtävät?
Kyllä. Ainakin tehtävä 1 ja 3, sillä ne palautetaan pelinjohdolle. 1. Tehtävän tuotoksia käytetään kaupungin avustusraportissa ja 3. Tehtävän tuotoksista kootaan peliin proppi. Lisäksi pyydämme sinua tekemään myös 1.tehtävän samalla ohjeistuksella, mutta myös hahmosi näkökulmasta.
​
Millä keinoin pääsen pelipaikalle ja takaisin?
Lähetimme kaikille pelaajille sähköpostiin infokirje #2 mukana kyyditys-taulukon, johon tulee merkitä oma nimi yhteen kohtaan. Mikäli moni innostuu yhteiskuljetuksesta, tilaamme heille bussin, joka kulkee välillä Hämeenlinna-Eräkeskus-Hämeenlinna. Bussikuljetus maksaa max 20€/menopaluu. Suosimme myös kimppakyytejä, eli mikäli olet itse tulossa omalla kyydillä, ota myös muutama pelaaja mukaan niin, että auto on täysi. Kyytiläiset maksavat bensarahaa kuskin määräämän summan. Kimppakyytejä voi tarjota ja kysellä kyyditys-taulukossa. Mikäli et meinaa löytää itsellesi kyytiä, ota yhteyttä pelin sähköpostiin, niin autamme.
Milloin pitää olla pelipaikalla ja monelta peli päättyy?
Pelin aikataulu päivittyy myöhemmin. Peliin menee kuitenkin koko päivä; tullaan aamupäivästä ja lähdetään illalla.
Pelimaailmaan liittyvät eli INGAME
Missä Suomen taikaministeriö sijaitsee?
Suomen taikaministeriö sijaitsee pääosin Helsingissä, mutta muissa isoissa kaupungeissa on pieniä tukikohtia, joissa työskentelee 2-10 henkilöä.
​Kuka on Suomen taikaministeri?
Suomen taikaministeri on Herman Haaparanta, joka on ollut vallassa jo yli 10 vuotta. Hän on taikaväen mukaan rauhallinen ja sovitteleva persoona, joka saa paljon kannatusta hänen ihmisläheisestä politiikastaan. Hän huolehtii Suomen taikaväestä suurella sydämellä.
​Tunnetuimmat ministeriön tyypit?
-
Aurorien päällikkö: Jere Sarasvuo. Muita auroreita: Adrian Oppas, Into Nevala
-
Kansainvälinen taikayhteistyön päällikkö: Esko Koli
-
Luvattomien loitsujen osasto: Amanda Haaparanta
-
Taikaturvallisuuspäällikkö: Paavo Pohjolainen
-
Taikaministeriön sihteeri: Meleena Oivio
Koulun henkilökunta?
-
Professori Anders Musta, Haltin taikakoulun rehtori
-
Professori Oajá Uts, Haltin taikakoulun vararehtori
-
​Professori *******, Taikajuomat/Muodonmuutokset
-
Professori *******, Shamanismi/Jästitieto/Ennustaminen
-
Professori *******, Yrttitieto/Taikaolentojen hoito
-
Professori *******, Suojautuminen pimeyden voimilta/Loitsut
-
Vahtimestari *******
-
Koulun kummitus: Kyllikki Sisarsurma (riehuu ja hajoittaa koulun paikkoja)
​​​
Tietääkö oppilaat Pohjolan Isännän Kannattajista?
Kyllä ja ei. Kaikki tietävät Kannattajat pimeyden voimien ryhmänä, sillä he ovat terrorisoineet taikaväkeä ja jästejä vuosituhansien ajan. Pohjolan isäntä oli Pohjan akan eli Louhen puoliso, joka Kalevalan mukaan hallitsi Pohjolaa. Pohjolan Isäntä oli voimakas pimeyden voimien ja taikuuden käyttäjä, joka halusi saada valtaa ja alamaisia. Hän oli Louhen kanssa Pohjolan valtias, mutta halusi laajentaa valtaansa muuallekin (siksi Kalevalassa ei juurikaan Pohjolan Isännän liikkeistä kirjoitettu). Isäntä kuitenkin surmattiin, mutta häntä seuranneet kannattajat pitivät yhtä. Pohjolan Isännän Kannattajat eli tuttavallisemmin PIK:it herättävät kauhua tai kunnioitusta monissa. (Ne ovat kuin Kuolonsyöjät Harry Pottereissa.) Kukaan ei oikeastaan tiedä miltä he näyttävät, mutta heillä on oma merkkinsä, jonka he piirtävät kaikkialle, jossa käyvät. Merkki muistuttaa vanhoja luolamaalauksia, ja se on nähtävissä joissain noitarummuissa. Merkki kuvastaa Pohjolan Isäntää. (Merkin tulette näkemään ennen peliä)​​
​
​
Tunnettuja Haltin taikakoulun oppilaita, jotka kaikki tuntevat, vaikkei hahmoprofiilissa lue?
-
Pohjolaisen Jengi: Pohjolaisten jengiin kuuluu Rita Pohjolainen, Aurora Kolkko sekä uutena Niira Mietoinen. Jengi on tunnettu kiinnostuksestaan pimeyden voimiin.
-
Oaksi-jengi eli “Kapula-kerho”: Josefiina Ketonen, Roselia Haaparanta
-
Aira Kauppi, koulun musta pörssi
-
Valvojaoppilaat:
-
Sudenhammas: Essi Koli​
-
Riekonkieppi: Milla Piippola
-
Poronsarvi: Lino Liljaruis
-
Naalinhäntä: Lumina von Kide
-
​​
Koulun oppilaskunta:
-
Puheenjohtaja Lotta Harju
-
Rahastonhoitaja Kielo Oivio,
-
Koulun lehden toimittajat: Miri Koskimies & Kaisla Reenpää,
-
Muut jäsenet: Sisu Saura & Rita Pohjolainen
​
Mihin aikakauteen larppi sijoittuu?
Pelimme sijoittuu vuoteen 2010, eli reippaasti Potter-kirjojen tapahtumien jälkeen. (Vold.. tai siis Hän Joka Jääköön Nimeämättä kukistettiin lopullisesti v. 1998)
Mikä lukukausi pelissämme on meneillään?
Pelissä oleva päivä on syyslukukauden puolessa välissä, ajallisesti sijoittuu sinne loka-marraskuun välille. Eli hahmot ovat saaneet koulun mukavasti alkuun ja he ovat tutustuneet lähes kaikki keskenään. Myös 1.luokkalaiset ovat päässeet mukavasti mukaan koulun elämään, ovathan he jo kaksi kuukautta siellä olleet. Haltin taikakoulussa koulu alkaa jo elokuun puolessa välissä ja loppuu toukokuun lopussa, aivan kuten Suomessakin.
Onko pelissä oikeasti oppitunteja?
Kyllä. Pelissämme jokaisella oppilas-hahmolla on kolme oppituntia heti pelin alussa. Jokainen oppilas saa henkilökohtaisen lukujärjestyksen, kun peli alkaa. Jokainen oppitunti kestää 45min, ja niiden välissä on aina 15 min tauko. Oppituntien jälkeen hahmoilla on vapaa-aikaa, jolloin omia tavoitteita tai muita pystyy suorittamaan (ellei ole niitä jo oppituntien aikana tehnyt). Myös mahdolliset uusintakokeet ja jälki-istunnot suoritetaan oppituntien jälkeen. Illaksi on suunnitteilla Elonkerjuu-juhla, jota osa hahmoista suunnittelee (vrt. kurpitsajuhla Pottereissa).
Onko Suomen taikahistoriassa jotain merkittäviä ajanjaksoja, mitä etenkin velhosuvusta tulevien oppilaiden pitäisi tietää?
Suomen taikahistoria ei ole kovinkaan laaja, vaikka Suomessa noitia ja velhoja on ollut tuhansia vuosia. Noituus oli avointa Kalevalan aikaan, mutta nykyään sen käyttö on erittäin kielletty jästien asuttamilla alueilla. Siksi monet noidat ja velhot asuvat lapissa, jossa tilaa taioille on enemmän. Suomessa on aina ollut pieni taikayhteisö, ja monet jättävät virallisen noituuden ja siirtyvät shamaaniksi tai saamelaisten keskuuteen. Osa saattaa jättää noituuden jästipuolisonsa vuoksi, eli luopuu taikuudesta kokonaan kun menee naimisiin jästin kanssa.
Taikahistoriaa opetetaan jästitiedon tunnilla, sillä taikaväen historia nivoutuu melko hyvin jästien historian kanssa yhteen. Isoimmat velhosodat ovat olleet Kalevalan aikoihin, kun Kalevalaiset ja Pohjalaiset mittelivät keskenään Pohjolan Isännän surman jälkeen.
Taikominen, Pitääkö loitsut opetella kovin tarkkaan? Ja miten loitsiminen toimii?
Taikomisesta ja pelissä käytettävistä loitsuista on nettisivuilla osio, jota voi mennä lukemaan TÄSTÄ. Vaikka saatat tietää nettisivuilla mainitsemattomista loitsuista Harry Potter-elokuvista ja kirjoista, me emme niitä käytä tässä pelissä. Ainoastaan “vieraita” loitsuja voi käyttää, mikäli se lukee hahmonkuvauksessa tai pelissä opetetaan/loitsukirjasta löytyy uusi loitsu. Nettisivuilla on myös taikuuden mallintamisesta, mutta se opetetaan myös fyysisesti Workshop-päivässä.
Loitsujen opettelu riippuu aivan hahmosi taitavuudesta. Jos hahmosi on todella hyvä taikomaan, hän osaa todennäköisesti paljon taikoja, joita joudut opettelemaan enemmän. Jos hahmosi ei ole niin hyvä, voit opetella vain muutama helpohkon loitsun. Mikäli hahmossasi ei sanota taikuuden osaamisesta, voit itse päättää onko hän hyvä siinä vai ei. Ota myös huomioon hahmosi ikä: mikäli hahmo on nuori, hän ei osaa kuin muutaman perusloitsun, koska ei ole ehtinyt opettelemaan vielä vaativampia.
Taikaolennot yms. Joita pelissä saattaisi tulla ilmi?
Suomen taikaolentokanta on lähes samanlainen kuin Britanniassa, eli Lisko Scamanderin kirja: Ihmeotukset ja niiden olinpaikat on hyvä lukea, mikäli hahmosi tykkää taikaolennoista. Pelissä saattaa tulla vastaan taikaolentoja, muttei hahmot niitä välttämättä tunnista. Taikaolento kyllä ilmoittaa itsensä peliohjeella yms.