top of page

Costanian valtakunta

Valtakunnan pääkaupunki on Andras. Se on valtakunnan suurin kaupunki ja siellä asuu ihmisten hallitsija, joka toimii samalla koko Costanian valtakunnan hallitsijana. Valtakunnan tuottavimmat viljapellot sijaitsevat Kultakentillä, joilla vilja kasvaa kullankeltaisina niittyinä silmänkantamattomiin ja Punatasangot puolestaan hehkuvat kukkaismerenä - tai ainakin kasvoi ennen Pimeyttä. Petomiehet pitävät leiriään Punatasangolla. 

​

Maailman reuna tunnetaan sivistyneen maailman rajana ja samalla vampyyrien tyyssijana. Vuoriston toisella puolen avautuu Kita, anomalinen ilmiö, josta elementaalit syntyivät sen revetessä maan kuoreen. Suuri Räme on hämyinen ja kostea paikka täynnä upottavia suonsilmäkkeitä ja ties mitä olentoja. Ainakin liskomiehien ja keijujen on vahvistettu asuvan siellä. Aivan Rämeen vieressä sijaitsee Musta Metsä, jonne harva uskaltautuu astumaan. Metsässä huhutaan liikkuvan henkiolentoja, jotka ovat vieneet mennessään monet matkaajat...

​

Kuninkaan Peili on saanut erikoisen nimensä vuosisatoja sitten edesmenneestä kuninkaasta, jolla oli tapana käydä peilailemassa kuvajaistaan lammen pinnasta. Nykyisin lampi toimii kääpiöiden vesivarastona heidän asuttaessaan vieressä olevaa vuorta, Kuninkaan Nousua ja sen alla olevaa kaupunkia Khazumia. Lähistöllä olevissa Hiisivuorissa asuu yllättäen hiisiä. 

 

Meren äärellä sijaitseva Kenan on valtakunnan toisiksi suurin satamakaupunki Havenin jälkeen, jonka edustalla sijaitsee vetehisten kaupunki Avellan. Suuren Meren tuolle puolen kukaan ei ole vielä onnistunut pääsemään, mutta jossain horisontin tuntumassa on peikkojen oma saari. 

 

Satamakaupunkien pohjoispuolella sijaitsee epäkuolleiden asuttama alue mausoleumineen, Monttu, ja heidän ei-niin-tyytyväisenä naapurinaan haltioiden suojakseen kasvattama Vallimetsä, jonne vain harva pääsee sisään. Metsän keskellä kasvaa valtava Elämän Puu, jonka oksille haltiat ovat rakentaneet asumuksiaan. 
 

​

Arkkitehtuuri

Costanian arkkitehtuuri vaihtelee Andraksen jykevistä muureista aina Montun koristeellisten mausoleumien  kautta Avellanin vedenalaisiin marmoritorneihin ja siitä Kenanin ränsistyneeseen vanhaan satamaan. Jotkin rodut eivät rakenna mitään pysyvää, kuten vaikkapa petomiehet, jotka asustavat teltoissaan Punatasangolla tai liskot rämeenalaisissa keoissaan. Jotkut taasen muokkaavat luontoa, kuten haltiat Elämän puuta tahi keijut keskellä rämettä olevaa saartaan.

​

​

Hallinto

Costanian valtakuntaa johtaa Suuri Neuvosto, joka pitää vuoden välein kokouksen, jossa tehdään suunnitelmat ja päätökset seuraavalle vuodelle. Kriisitilanteissa kokous on myös kutsuttu kokoon ennen vuoden täyttymistä. Jokaisella rodulla on edustaja neuvostossa. Edustaja voi olla kansan johtaja, mutta useimmiten se on joku muu korkeassa asemassa oleva. Neuvoston puheenjohtana on perinteisesti toiminut ihmisten kulloinenkin kuningas. 


Paikallistasolla hallinto vaihtelee erittäin paljon. Skaala on petomiesten shamaanijohtajista haltioiden Aurinkopapiston kautta hiisien Suureen Johtajaan. Jokaisella alueella on myös oma oikeusjärjestelmänsä (tai sitten ei ollenkaan). Tästä johtuen se, mikä lasketaan rikokseksi toisella alueella ei välttämättä ole rikos toisella alueella. Myös rangaistukset rikkomuksista vaihtelevat.


Joskus kuitenkin henkilö on tehnyt rikkomuksen, mitä paikallishallinto ei pysty tuomitsemaan. Näissä tapauksissa rikos siirtyy Suuren Neuvoston käsiteltäväksi. Tämä on hyvin harvinaista, eikä viimeisen sadan vuoden aikana ole tapahtunut kuin yksi tapaus, joka johtui kääpiöiden teknomanserien killan holtittomasta suunnitelmasta muuttaa Khasum liikkuvaksi linnakkeeksi.

​

​

Energia

Isompia energiamuotoja valtakunnassa ei juurikaan ole, nuotiot ovat lämmittäviä ja takaavat kypsän ruoan. Kääpiöiden teknomansereilla on tosin höyryteknologiaa, jonka hyväksyminen ja omaksuminen globaalisti on edennyt todella hitaasti, lähinnä monimutkaisen ja oudon luonteensa takia. Eihän kuka tahansa sitä nyt osaisi käyttää, varsinkaan jos ei ole tutustunut vesimyllyä kummallisempaan tekniikkaan.

​

​

Ilmasto

Idässä ja etelässä vallitsee valtaosin välimerellinen ilmasto, joka sopii hyvin viljan ja myös muiden kasvien kasvattamiseen. Tämä ilmasto loppuu hieman Kultakenttien jälkeen, jossa maa muuttuu kuivemmaksi Punatasangon vaikutuksesta. Aivan läntisimmissä valtakunnan osissa ilma on kosteaa ja sumuista, minkä takia lämpötila ei useinkaan nouse viidentoista asteen yläpuolelle.

 

Maailman reunan jälkeen ilmasto on varsin kaoottista Kidan vaikutuksen takia. Hetkittäin lämpötila voi kohota yli viidenkymmenen ja muutamaa hetkeä myöhemmin se voi olla jopa kolmekymmentä miinusastetta, tuuli yltyy myrskyn tasolle ja tyyntyy taas uudelleen sekunneissa. Niinpä varomattomia matkaajia odottaakin harvinaisen usein tuho. Costanian korkein huippu, Kuninkaan Nousu, on ikijäässä ja paikka onkin ainoa mistä löytyy pysyvää lumipeitettä.
 

​

​

Kulttuuri

Kirjallisuutta oppikirjoista runouteen on niille harvoille jotka osaavat lukea. Muutoin kulttuuri ja taide vaihtelee laajasti lajeittain. 

​

Costanian valtakunnan suosituin urheilulaji ja ajanviete on peli nimeltään Rymy. Rymyä pelataan seitsemän hengen joukkueissa, ja pelivälineenä toimii nahkainen kuula. Kuula on tarkoitus saada vastustajan kentänpäädyssä olevasta kehikosta läpi. Kuulaa saa potkia, heittää, työntää… kuljettaa tavalla millä tahansa kunhan se pysyy pelissä. Joukkueiden asustus voi olla hyvinkin erilainen. Jotkut pukeutuvat raskaisiin haarniskoihin, kun taas jotkut pukeutuvat kevyeen ja joustavaan nahkaan. Fyysinen kontakti on sallittua ja yleensä myös toivottavaa, ainakin maksavan yleisön mielestä. Rymyä pelataan monella tasolla, aina tavernaporukan kanssa rodun edustusjoukkueeseen asti. Kerran viidessä vuodessa järjestetään kisat, joilla on tarkoitus selvittää, mikä rotu on paras kaikista.

​

Toinen hyvin yleinen ajanviete on turnajaiset. Jousiammuntaa, ratsastusta, miekkailuotteluja, joukkotaisteluja… jokaiselle jotakin. Turnajaisia järjestetäänkin usein ja suurimmista voi voittaa tarpeeksi rahaa ja mainetta koko eliniäkseen. Monen onnenonkijan tie on kuitenkin päättynyt katkenneeseen käteen tai jalkaan, joten aivan vaaratonta tämäkään hupi ei ole.

​

Pimeyden vuoksi Rymyä tai turnajaisia ei ole järjestetty pariin vuosikymmeneen. 

​

​

Kielet


Valtakunnan ehdottomasti puhutuin kieli on yleiskieli. Se pohjautuu hyvin pitkälti ihmisten alkuperäiseen kieleen, mutta siihen on tullut lainasanoja muista kielistä. Lähes jokainen henkilö, rodusta riippumatta osaa puhua tätä, vaikkakin sitten omalla tavallaan murtaen. 

​

Muista kielistä huomionarvoisia ovat ainakin haltioiden puhuma dalama, joka onkin Elämän puun ainoa sallittu kieli, eikä palvelua edes saa muilla kielillä, elementaalien kalimac, joka kuulostaa lähinnä räiskeeltä ja ryskeeltä, sekä vetehisten käyttämä marenga, sarja outoja äännähdyksiä ja napsahduksia, joka voi kaikua monen kilometrin matkan veden alla. 

​

​

Uskonnot

​

Uskontoja Costanian valtakunnassa edustavat tietyt aineettomat henkimäiset olennot, joilla ei nähdä olevan mitään konkreettista olomuotoa. Ne vain ovat. Kunnioittamalla tiettyä jumaluutta hän voi suoda onneaan palvojalleen. Myös tunnusmerkkiä kantamalla saattaa päästä jumaluuden suosioon. On yleistä seurata jopa useampaa jumaluutta samanaikaisesti ja seuraaminen saattaa muuttua elämäntilanteiden ja tarpeiden myötä.

​

Useimmat lajit uskovat yleisiin jumaluuksiin, mutta poikkeuksia on. Peikot uskovat ennemmin voodoohon ja esi-isien henkiin ja  petomiehet hakevat shamanistiensa välityksellä neuvoa, turvaa ja voimaa Äiti Maalta. Vampyyrit ja liskomiehet eivät usko mihinkään ja elementaalit ovat itse luonto, eivätkä kykene peruselementteinä käsittämään jotain sellaista kuin ylempi voima. 

​

Luonto, parannus, aika: Lethosa, parantajien ja kasvun jumala. Haltioiden pääjumala. Parantajat vannovat hänen sekä Madrielin nimeen. Hänen uskotaan myös olevan vastuussa ajan juoksusta ja usein kuuleekin puhuttavan “Tiimalasin haltijasta”. Maanviljelijät vannovat hänen nimeensä ja ennen kylvöä pitävätkin hänelle pitoja. Värinsä vihreä ja tunnuksena tiimalasi lehden päällä.

​

Järjestys, laki, oikeus. taipumattomuus: Thaun, oikeamielisten jumala. Ihmisten pääjumala ja ihmisten ritarikunnat ovatkin ottaneet hänen valkoisen värinsä tunnuksekseen. Myös tuomarit ja todistajat vannovat hänen nimeensä. Hänen temppelinsä ovat jylhiä ja pappinsa pukeutuvat täysin valkoiseen. Talaahin seuratuin jumala ja kaikista roduista löytyykin hänen palvojiaan. Värinsä valkoinen ja tunnuksensa oikeuden vaaka.

​

Kaaos, ambitio, impulsio: Cesta, epäjärjestyksen jumala. Erityisesti keijujen,hämärähemmojen ja valtaa tavoittelevien suosiossa. Pidetään yleisesti ottaen aika ikävänä tapauksena ja joissain kulttuureissa (haltiat, ihmiset) hänen palvomisensa onkin kielletty rangaistuksen uhalla. Hänellä ei ole suurta yhteistä seuraajakuntaa kuten useimmilla muilla jumalilla, vaan häntä palvotaan lähinnä pienissä sekteissä ja kulteissa. Cestan väri on musta ja tunnus liekki. 

 

Viisaus, järki, laupeus: Augast, kerjäläisten ja tietäjien jumala. Vähempiosaiset ovat hänen väkeään. Hänen pappinsa pukeutuvat kuluneisiin kaapuihin ja temppelit ovat kovin vaatimattomia. Erityisesti vanhat ihmiset kiittävät häntä pitkästä iästään ja valkoisista parroistaan. Uskotaan, että almuja antamalla pääsee hänen suosioonsa. Myös näkijät rukoilevat häntä ja saavatkin välähdyksiä tulevaisuudesta. Värinä sininen ja tunnuksena vapaan mielen siniset siivet.

 

Rahe, ahneus, kauppa: Jutkos, kauppiaiden jumala. Erityisesti kääpiöiden suosiossa. Nopeaa kieltä pidetään hänen lahjanaan ja monet kiertävät runoilijat ja laulajat palvovatkin häntä. Hänellä ei ole kuin yksi temppeli, joka sijaitsee Andraksessa, sillä “jokainen kauppakoju on hänen temppelinsä”. Papisto hyvin vähälukuinen, mutta sitäkin rikkaampi. Värinä keltainen ja tunnuksena rahamassi.

 

Rakkaus, ystävyys, lempeys: Madriel, parantajien, kätilöiden ja rakastavaisten jumala. Useimmat Talaahin parantajista palvovat sekä häntä, että Lethosaa. Hänen suosiossaan ovat erityisesti nuoret rakastajat. Hänen pappinsa toimivat kätilöinä ja rukoilevat häntä ennen synnytyksiä ja hyvin sujuneen synnytyksen jälkeen. Useimmilla roduilla onkin tapana viedä hänen temppeleihinsä lahjoja. Myös monet ystävälliset maljat kumotaan Madrielin nimeen. Värinä on punainen ja tunnuksena punainen ruusu.

 

Sota, konflikti, riita: Oidastan, sotureiden jumala. Yksi Talaahin eniten palvotuista jumalista. Minotaurien pääjumala. Lähes jokainen soturi mumisee hänelle rukouksen ennen taistelua. Hiisien muinaisten säädösten mukaan hän on ainoa “oikea” jumala ja muiden jumalien palvontaa pidetäänkin heidän keskuudessaan erityisen ankarana rikkeenä, josta seurauksena on lähes aina karkoitus tai kuolema. Värinsä teräksenharmaa ja tunnuksensa miekka, kilpi ja jousi.

 

Magia, salaperäisyys, yö: Nul-Aman, maagien, varkaiden ja mystikoiden jumala. Mikään kansa ei palvo pelkästään tätä jumalaa, mutta Nul-Aman nauttii suurta suosiota varsinkin epäkuolleiden parissa, sillä muinainen taikuus pitää heidät kirjaimellisesti kasassa. Useimmat maagit palvovat häntä, sillä hän antaa heille voiman ja sanat. On myös maageja, jotka eivät häntä palvo, mutta nämä ovat luopioita, eikä kukaan kunnollinen maagi halua olla heidän kanssaan missään tekemisissä. Värinä on violetti ja tunnuksena sauva.

​

​

​

Costanian muut mainitsemisen arvoiset uskonnolliset lahkot, sektit ja tahot

​

Sininen vaeltaja eli Caurelous
Vetehisten ainoa hyvällä katsoma jumala. Kukaan vetehinen ei halua olla tekemisissä vetehisen kanssa, joka palvoo jotakin muuta "valheellista" jumaluutta. Caurelouksesta ei tiedetä kovinkaan paljoa, sillä hän ei paljoakaan puutu seuraajiensa arkeen. Hänen uskotaan matkaavan pitkin vesistöjä, etsien levottomana aina uusia ja uusia näkymiä, aivan kuten itse vesi. Tämän takia häntä kutsutaankin Siniseksi vaeltajaksi. Hänen papistonaan toimivat vetehisten Sininen sekti, jonka jäsenistö koostuu valtaosin aatelistosta. Hänen pyhänä esineenään pidetään simpukankuorta, joita usein käytetäänkin erinäisissä uskonnollisissa menoissa hänen kunniakseen. Vetehiset varovat tarkkaan suututtamasta häntä, sillä hänen vihansa on kuulemma kuin valtameren aallot myrskyn aikaan.


Verenvalajat eli Xzedpbéhin valitut
Verenvalajat tai joissain lähteissä "punakukan kansa" on pieni, lähinnä petoihmisten uskonnollinen joukko jossain päin Punatasankoa. He uskovat saavansa voimia tasangolla verenpunaisina leimuavista kukista, jotka joidenkin matkalaisten mukaan tuntuvatkin hohkavan erityisen kirkkaina juuri Verenvalajien kylän tuntumassa. Kylä palvoo Äiti Maata jumaluutensa maanpäällisenä ilmentymänä ja aineeton jumaluus on nimeltään Xzedpbéh.


Puhdistajat
Puhdistajat ovat Thaunin kirkon salainen siipi, joka pitää pyhänä tehtävänään poistaa kaikki paha aines, mikä tässä yhteydessä tarkoittaa mustan magian harjoittajia, vampyyreitä ja demoneita. Siipi toimii salassa, koska nykyiset lait eivät välttämättä sallisi heidän toimiaan. Uskovat palavasti Thaunin opetuksiin, usein lähes fanaattisen tarkasti sanasta sanaan. Siipi jakaantuu vielä kahteen siipeen: On hengellisiä jäseniä, joiden tehtävänä on toimia värvääjinä ja tiedonhankkijoina. Nämä ovat usein Thaunin pappeja tai fyysisesti kykenemättömiä suorittamaan hävitystehtäviä. Toinen siipi on toiminnallinen siipi, jonka jokaista jäsentä on harjoitettu monta vuotta haastavassa ympäristössä. Nämä ovatkin yksiä Costanian parhaista sotureista. Jäsenluvultaan vähälukuinen, yleisimpien arvioiden mukaan noin 300-500 henkilöä, joista hieman alle puolet toimijoita.


Voodoo
Pääasiassa peikkojen harjoittama uskonnonmuoto, jossa erityisen tärkeässä osassa ovat esi-isät sekä näiden henget, joiden uskotaan jatkavan elämäänsä näille kuuluneissa asioissa, suosituimpana kutistetut päät. Uskotaan, että esi-isät pystyvät näkemään menneisyyteen ja tulevaisuuteen ja tietyillä rohdoilla jopa pystyvän kuljettamaan rohtojen käyttäjän mielen näihin aikoihin. Esi-isät palvelevatkin tärkeää tehtävää peikkojen kulttuurissa ja heille uhrataan tasaisin väliajoin eläimiä, viljaa, hedelmiä ja maallista omaisuutta. Jokaisessa peikkokodissa tulisi olla oma alttarinurkkaus, missä säilytetään esi-isien kutistettuja päitä. Mitä vanhempi suku, sen suurempi alttari ja sitä enemmän myös päitä. Voodossa tunnetaan myös kirouksia, joista vahvimmat voivat saada kohteensa jopa täysin lamaantuneeksi tai pahimmassa tapauksessa saattaa kohteen täysin kirouksen heittäjän tahdon alle. 

​

Shamanismi
Shamanismi on pääsääntöisesti Punatasangon petomiesten harjoittama uskonto, jossa pääjumalana toimii Maaemo. Maaemo on yhtä kuin luonto ja luonto on yhtä kuin Maaemo ja olentojen tulisi pyrkiä tasapainoon heidän kanssaan. Jos henkilön ja luonnon välinen suhde on tasapainossa, pystyy hän kuulemaan Maaemon äänen vedessä ja ilmassa, kuunnellen hänen ääntään ja seuraten hänen tahtoaan. Henkilöä, joka menee vielä tästäkin pidemmälle meditoiden ja kuunnellen luontoa, kutsutaan shamaaniksi. Shamaaneilla on ihmeellisiä voimia, joita he nimenomaan pyytävät avukseen, eivät koskaan käske. Suurimmat shamaanit pystyvätkin kutsumaan vaikkapa salaman taivaalta, pyytämään jokea vaihtamaan kulkuaan tai kysymään, voisiko tuuli puhaltaa tiettyyn suuntaan. Kymmenen heimon mahtavimmista shamaanista koostuva shamaanineuvosto on shamaaneiden pääasiallinen tuomioistuin. Se ratkoo niin shamaaneiden kuin tavallisten petomiestenkin ongelmia. On hyvin harvinaista, että kenestäkään ei-petomiehestä tulisi shamaani saati sitten shamaanineuvoston jäsen, mutta historia tuntee muutamia poikkeuksia, joista kuuluisampana ehkäpä minotauri Kazan Yksisarvi, joka nousi jopa shamaanineuvoston johtajaksi. 

​

Aurinkopapisto
Haltioita johtava papisto, jolla on absoluuttinen päätösvalta kaikista haltioita koskevista asioista. Vaikka virallisesti haltioita johtaakin Korkea kuningas, ei hänellä ole ollut mitään varsinaista päätösvaltaa moneen sataan vuoteen ja hän toimiikin lähinnä nukkehallitsijana, edustaen haltijoita kansana suuremmissa kokouksissa ja tapahtumissa. Usein kiistelevät jopa Suuren Neuvoston kanssa asioista, mutta yleensä taipuvat Neuvoston päätäntävallan alle. Palvelevat Lethosaa ja pitävätkin muita jumalia "väärinä". Tästä on seurannut se, että Elämän Puun alueella muiden jumalien palvontamenot tai edes heidän mainitsemisensa on rangaistavaa. Rangaistukset lähtevät erilaisista korvauspalveluksista aina maasta karkoitukseen asti. Ulkopuolisten matkalaistenkin pitää maahan päästäkseen piilottaa kaikki uskonnolliset tunnuksensa ja pysyä visusti mainitsemasta mitään muuta jumalaa kuin Lethosaa.

​

Flamheedin vala
Flamheedin vala on joukko elementaaleja, jotka eivät tahdo olla missään tekemisissä ulkomaailman kanssa ja pitävätkin ulkomaailmaa kaiken pahan alkuna ja juurena. Heidän mielestään elementaalien ei pitäisi poistua Kidasta, eikä kenenkään ulkopuolisen tulevan Kitaan. Joukkiota johtaa ikivanha tulielementaali Flamheed, yksi mahtavimmista ja arvostetuimmista elementaaleista, joka jo repeämisen jälkeen ilmoitti costanialaisille oman nuivan kantansa. Vala on valoisan ajan vähetessä saanut aina vain enemmän ja enemmän kannattajia, osa heistä todella muinaisia alkuelementaaleja, joita voidaan pitää elementaalien keskuudessa verrattavina muiden kansojen aatelisiin. Elementaalien keskuudessa puhutaankin jo hiljaisin äänin vallankumouksen mahdollisuudesta, joka toteutuessaan voisi aiheuttaa katastrofisia seurauksia Kidalle, Costanialle ja koko maailmalle.

 

 

bottom of page